
AMARAN!!! JANGAN TENGOK kalau tengah makan!....Makanan pelik dan unik menyebabkan sesuatu tempat jadi terkenal. Jika makanan yang dijual lain dari biasa, ia dapat menarik minat penduduk tempatan serta pelancong dari luar negara untuk berkunjung dan menjamu selera.
Surstromming (Sweden)
Ikan yang dibusukkan di dalam tin dalam jangka waktu yang lama. Mereka mengatakan bahawa baunya sangat membangkitkan selera. Apalagi rasanya …. hmmm
Pengisi roti ini adalah semacam agar agar yg dibuat dari bahagian tubuh babi (bibir, moncong, atau bahagian organ lain) yang dimasak sebentar lalu dituangkan dalam cetakan untuk mengeraskannya.
Ini adalah minuman tradisional Korea dan China yang digunakan untuk kesihatan. Minuman ini dibuat dengan cara memasukkan hidup-hidup anak tikus yang baru lahir dan belum terbuka kelopak matanya ke dalam botol sake.
Telur-telur ini sengaja dibiarkan hingga embrio di dalamnya mulai wujud. Kemudian dimasukkan ke dalam air mendidih. Memakannya dengan diberi garam sedikit. Makanan ini
digunakan untuk suatu upacara di daerah tempatan.
Boodog (Mongolia)
Daging kambing dimasak dalam perut kambing tersebut.
Century Egg (China)
Telur itik, ayam, puyuh yang diperap dalam arang, garam, perahan limau selama beberapa minggu dan bulan.
Telur itik, ayam, puyuh yang diperap dalam arang, garam, perahan limau selama beberapa minggu dan bulan.
Escamoles (Mexico)
Hidangan telur semut.
Sannakji (Korea)
Mata ikan tuna digunakan dalam masakan.
Balung ayam jantan digunakan dalam masakan.
Sup yang menggunakan kelawar buah.
Hidangan tikus salai terkenal di Canh Nau.
Testis lembu, biri-biri dan khinzir yang digoreng.
Post a Comment